در امان باباامان
نويسنده: حسن احمدي فرد
زيارت امامزاده اسماعيل (ع) بجنورد معروف به باباامان
چنارها كه شكوفه شكنند و برگ هايشان سبز شود، ديگر تشخيص گنبد سبز امامزاده از ميان شاخ و برگ ها چندان راحت نيست. امامزاده اسماعيل (ع) و گنبد سبزرنگش قرن هاست اينجا ساكن شده اند. از همان زمان كه خبري از اين سبزي ها نبود. امامزاده كم كم به باباامان معروف شد و درخت هايش هم باليد و بالا رفت، آن قدر كه صبح هاي بهاري صداي همهمه گنجشك ها و كبوترها در اطراف گنبدش مي پيچد و عصرها هم صداي شادي بچه هايي كه براي بازي به اين منطقه سرسبز مي آيند، فضاي امامزاده را پر مي كند. به يمن قدم صاحب اين بقعه سبز، باباامان با چنارهاي بلند و آبگيرهاي كوچك و بزرگش يكي از مناطق سرسبز شهر بجنورد شده كه مردم شهر، آرامش و شادي را هر روز در آن تجربه مي كنند. حالا اين نواده امام موسي كاظم (ع) ديگر در ميان چنارهاي بلند و ستبر پناه گرفته، هر روز از ميان شاخ و برگ ها، اين نگهبانان سرسبز، شادي و جست و خيز بچه ها را تماشا مي كند و هر شب را با صداي مناجات زائران پشت سر مي گذارد.
نسب نامه
شهادت
مردم محلي معتقدند كه «امامزاده اسماعيل (ع)» فرزند امام موسي كاظم (ع) و برادر امام رضا(ع) است اما پژوهش هاي کارشناسان اداره اوقاف نشان مي دهد كه اين امامزاده از نوادگان امام هفتم (ع) است ولي قرن ها پس از شهادت امام رضا (ع) به خراسان آمده و به دست حاكمان ستمگر به شهادت رسيده است.
چطور برسيم؟
كمربندي امامزاده
از شهر مشهد تا امامزاده حدود 4 ساعت راه داريد. «امامزاده اسماعيل(ع)» در جوار پارك باباامان و در حاشيه شرقي بجنورد و ابتداي جاده مشهد قرار دارد
خودروي شخصي:
مي توانيد از جاده كمربندي بدون ورود به شلوغي هاي شهر، خودتان را به ابتداي جاده بجنورد - مشهد برسانيد. امامزاده در كيلومتر 5 اين جاده قرار دارد. اگر از سمت شرق به طرف بجنورد در حال حركت هستيد، 5 كيلومتر مانده به شهر، در سمت راست جاده، مي توانيد تابلوي پارك باباامان را ببينيد. «امامزاده اسماعيل (ع)» هم با گنبد سبزش بالاي يكي از تپه هاي پارك قرار دارد.
وسايل نقليه عمومي:
اگر از سمت راست مشهد بياييد بايد از راننده بخواهيد كه شما را در نزديكي باباامان پياده كند. اما اگر به شهر رسيده ايد، بايد دربست بگيريد، چون باباامان در بيرون شهر قرار دارد و ايستگاهي ندارد مي توانيد.
چه مي بينيم؟
بنايي نه چندان قديمي
آخرين باري كه بناي اين امامزاده مرمت شد، همين 2 سال پيش بود كه ضريح حرم آن به طور كامل تعويض شد
بناي امامزاده روي يك سكوي سنگي قرار گرفته، اتاقي 8 ضلعي كه هر كدام از ديوارها، پنجره هايي رو به محوطه اطراف دارند. ضريح 6 ضلعي امامزاده در وسط اتاق قرار دارد و هر كدام از اضلاع ضريح درواقع يك محراب مشبك است. در كتيبه دور ضريح هم بيت هايي از ترجيع بند محتشم كاشاني نوشته شده است: «باز اين چه شورش است كه در خلق عالم است...». بناي امامزاده بارها مرمت شده و آخرين بار هم كمتر از 2 سال قبل. كتيبه كاشي كاري روي در ورودي ضريح، زمان ساخت و تعويض ضريح را سال 1389 خورشيدي عنوان مي كند. قبر مطهر امامزاده اسماعيل (ع) در وسط ضريح قرار گرفته است.
کجا بگرديم؟
تفريح بعد از زيارت
مي توانيد بعد از زيارت، براي گردش در پارك اطراف امامزاده راه بيفتيد:
فضاي سبز:
پارك باباامان در كنار امامزاده قرار دارد؛ پاركي طبيعي با درخت هاي چنار، بيد، اقاقيا و زالزالك كوهي. اگر هم كمي بالاتر برويد، بوته هاي گزنه و تمشك را مي توانيد در ارتفاعات پارك ببينيد.
چشمه:
چشمه آب معدني باباامان هم چند متر آن طرف تر از امامزاده قرار دارد كه آب آن به چند استخر و آبشار مصنوعي مي ريزد. در گوشه ديگري از پارك، چند راس قوچ و ميش نگهداري مي شود كه مي توان آنها و بره هايشان را از پشت فنس تماشا كرد.
منبع: نشريه سرزمين من شماره 31
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}